Shoppen met wat-lekkers-erbij

Op de radio hoor ik vanochtend dat van de negentigjarige Marjan Berk vandaag de laatste column verschijnt in het Algemeen Dagblad. “Och, wat jammer”, zo is de eerste gedachte die bij me opkomt. Ik zie haar bijdragen altijd wel staan, maar moet eerlijk bekennen dat ik ze amper heb gelezen. Als een kalf dat verdronken is start ik deze dag met het dempen van de put door driftig haar column te lezen.

Er zijn slechts een aantal columnisten – verdeeld over een aantal kranten – waar ik fan van ben of in ieder geval trouw de columns lees. De schrijvers krijgen mijn aandacht omdat ze naar mijn mening leuke stukjes schrijven, ze raken mijn belevingswereld en weten af en toe een glimlach op mijn gezicht te krijgen.

Wellicht heb ik de pech gehad dat de columns van Marjan Berk die ik in het verleden heb gelezen, me niet zo hebben aangesproken waardoor ik haar stukjes links heb laten liggen bij het zien van de foto van het oude vrouwtje en het scannen van de titel. Vandaag lees ik haar column in een krant van een aantal weken geleden en ja hoor: deze spreekt me aan en ik vraag me af waarom ik toch geen fan van haar was.

Berk schrijft onder meer over het veranderen van levensstijl en het opnieuw gebruiken van kleding om verspilling tegen te gaan en de wereld te redden. “Koop nog even geen nieuwe kleren”, zo citeer ik rechtstreeks uit de column op het moment dat mijn echtgenote de keuken binnenloopt. Dagenlang heeft ze uitgekeken naar deze dag waarop ze samen met een vriendin gaat shoppen.

Ze gaan vandaag naar een outlet centrum dat klanten weet te lokken met de slogan ‘koffie of thee met wat lekkers’ samen met hoge kortingspercentages. “Nee, dat neem je me vandaag niet af!”, zo krijg ik fel te horen op het plagerig voorlezen uit de column. De laatste tijd zijn we namelijk zelf ook behoorlijk bezig met het tegengaan van verspilling en het verbeteren van de wereld.

Een dagje in de wildeweg shoppen past daar niet bij, maar af en toe een nieuwe jas is natuurlijk ook wel nodig. Geniet van een dagje met-wat-lekkers en neem vooral de boodschap uit de column mee. Vergeet daarbij de bijbehorende glimlach niet! Ik heb nog een stapeltje tweedehands AD’s liggen en kan er nog wel een poosje tegenaan met Marjan Berk.

Batavia Stad
Scroll naar boven