Groentespecialist stopt na 43 jaar van hard werken

Lammert en Zus Wijnsma dragen stokje over aan jonge ondernemers

Wijnsma_MG_6177Samen werkten ze soms wel meer dan vijftig uren per week. Inmiddels zijn Lammert en Zus Wijnsma de pensioenleeftijd gepasseerd en hebben ze besloten het rustiger aan te gaan doen. Na 43 jaar stopt het ondernemersechtpaar met hun groentespeciaalzaak in Surhuisterveen. Op 30 januari is hun laatste werkdag en kijken ze tevreden terug op een schitterende werkperiode.

Het was januari 1972 toen Lammert Wijnsma de winkel aan de Groningerstraat overnam van Atema. “Het was destijds een heel eenvoudig winkeltje waarin niet alleen groenten werden verkocht”, blikt hij terug op zijn start als zelfstandig ondernemer. “Maar er werden ook allerlei andere levensmiddelen en zelfs panty’s verkocht.”

Al vrij vlot wijzigde Wijnsma dit assortiment, sloot zich aan bij De Echte Groenteman en specialiseerde zich samen met zijn echtgenote in groenten en fruit. Door onder meer het snijden van rauwkost, het maken van diverse salades en het bereiden van kant-en-klare maaltijden onderscheiden de Wijnsma’s zich zodanig dat ze een grote klantenkring aan zich wisten te binden.

“Onze maaltijden zijn allemaal vers en handgemaakt”, verklapt de 66-jarige Wijnsma het verschil met soortgelijke massaal gefabriceerde pakketjes in bijvoorbeeld de supermarkten. “Sommige vakantiegangers vinden de door ons gemaakte pizza’s zelfs lekkerder dan ze in bijvoorbeeld het land van oorsprong Italië verkocht worden.”

Lammert en Zus (65) Wijnsma – tegenwoordig vooral achter de schermen werkzaam met snijden en koken – zagen hun klantenkring in de loop der tijden behoorlijk veranderen; veel jongeren vinden het tegenwoordig heel gemakkelijk om hun boodschappen in één keer mee te nemen uit de supermarkt. Toch kiest een behoorlijke groep klanten voor de kwaliteit die groentespecialist Wijnsma biedt.

“Je moet je blijven onderscheiden”, weten de Wijnsma’s en dit hebben ze dan ook altijd gedaan. De Feanster groenteman heeft onder meer naam gemaakt met de soepgroenten door de diversiteit van ingrediënten. Lammert Wijnsma kijkt terug op bloeiende jaren waarbij hij volle zalen trok met voorlichtingsavonden en proeverijen. “Daar zijn de mensen tegenwoordig niet meer voor te porren.”

Dat de maatschappij tegenwoordig minder te besteden heeft, vernemen ze in de winkel ook wel. Dat is echter niet de reden dat Lammert en Zus Wijnsma er mee gaan stoppen. “Nee, we hebben ons werk altijd met plezier gedaan en zijn er al die jaren graag voor de klant geweest, maar kiezen nu toch voor iets meer tijd voor ons zelf.” Daarnaast gaat hun leeftijd meespelen.

De groentespeciaalzaak gaat eind januari een aantal dagen dicht, maar opent de deuren daarna weer met een nieuwe generatie ondernemers – Machiel Helmus en Line Atsma nemen de zaak over – aan het roer. Alle vijf werknemers van Wijnsma kunnen blijven. “Het voelt ontzettend goed dat de winkel open blijft”, knikt het echtpaar Wijnsma tevreden. “Hoe onze opvolgers het gaan aanpakken dat zien we wel, wij hebben er alle vertrouwen in!”

Geef een reactie