Kleine dingen… (172)

 
“Bij het kopen van twee krijg je korting”, tipt de kassajuffrouw me als ik drie pakken papier op de balie voor haar neerleg. Snel sprint ik naar de bak en haal nog een pak, wat me in totaal maar liefst tachtig eurocent oplevert. Of de verkooptruck nu geslaagd is of dat ik werkelijk zo blij ben met de korting die ik nu behaal, laat ik in het midden.
 
Even hebben we een kort onderonsje dat het toch maar de kleine dingen zijn die het ‘m doen en dat vele kleintjes één grote maken! Ik breng ter sprake dat ik deze week een soortgelijk gesprekje had met iemand die werkzaam is in de zorg en veel werkt met zwaar verstandelijk beperkte mensen waar in onze beleving weinig leven meer in zit.
 
“Een kleine streling over de handen, een glimlach of welke kleine vorm van aandacht ook, kan voor deze mensen al een hoogtepunt van de dag zijn”, zo werd me duidelijk gemaakt en we kwamen ook hier tot de conclusie dat het de kleine dingen zijn die het ‘m doen. Hoe klein de moeite ook is om te komen tot deze beleving, we besteden er toch vaak geen aandacht aan.
 
Ik herinner me een ontmoeting in een verpleeghuis waar een groep oudere mensen rond een tafel zat, de meeste zittend in een rolstoel. Een oudere man hing slapend in zijn stoel, het kwijl liep hem bij de mond langs en op z’n trui was duidelijk te zien dat deze onsmakelijke toestand al een poosje duurde.
 
Nee, er was geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om ook maar enige aandacht aan deze mensen te besteden. In mijn beleving zat er geen leven meer in en zaten ze zo’n beetje te wachten tot de dood hen uit deze doelloze wereld zou verlossen. De korte gesprekjes van deze week laten laten me er

heel anders over denken…

Wat is het toch een kleine moeite om even de hand naar iemand op te steken, die oudere man even een bemoedigende schouderklop te geven of even te vragen hoe die oudere mevrouw het maakt. Vaak hebben we het druk met allerlei zaken die ons tot een gejaagd geheel maken. En dat terwijl we samen zo kunnen genieten van al die schitterende kleine gebaartjes en aanbiedingen die er zijn…

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven