Personeel verrast Adje bij afscheid

Kelner ‘Adje’ maakte graag wat show bij de gasten

Met zijn gezondheid is het nog prima. Toch vindt Aart van Balsvoort de tijd rijp om te stoppen met zijn activiteiten als kelner. Na ruim veertig jaar hangt Adje – zoals hij in de wijde regio bekend staat – op 67-jarige leeftijd zijn dienblad definitief aan de wilgen. Op zondag 13 oktober werd Van Balsvoort door zijn collega’s verrast met een heuse afscheidsparty. Na de verrassingstocht langs diverse kroegen werd Aart van Balsvoort getrakteerd op een koud buffet en een optreden van zijn favoriete artiest Rommy. Van zijn vakbroeders kreeg Adje diverse presentjes waaronder een oorkonde voor de beste kelner van de hele wereld en een ‘Ode aan Adje’. In deze lofdicht werd Adje alom geprezen en kreeg een dikke tien voor zijn bewezen diensten. Met name het ‘lepeltjesteam’ zal de ervaren ober erg missen. “Wy hiene altyd in ombûge teeleppeltsje yn it bûske hingjen”, lacht Ad. “In soad minsken fregen ús dan wat dat te betsjutten hie.” De kelners speldden hun gasten dan de meest vreemde verhalen op de mouw. “Wy hawwe in protte wille hân.” “Ik mocht it wurk hiel graach dwaan”, blikt Van Balsvoort terug op zijn leven in de horeca. “Mar it is sa stadichoan gjin gesicht mear, sa’n âld kearel tusken it jongfolk.” Veel kasteleins hadden het telefoonnummer van Adje in hun boekje staan. De laatste jaren assisteerde de kelner vooral veel bij Brasserie Kolkzicht in Surhuisterveen. Op diverse bruiloften en partijen was Aart van Balsvoort de man die vele gasten van een drankje voorzag. Na lange avonden van kopjes klaarzetten tot opruimen en afwassen, volgde steevast zijn meest favoriete onderdeel van de avond: het evalueren van de avond. Dit napraten duurde vaak tot in de vroege ochtend en ging gepaard met het nuttigen van diverse borrels en hapjes. “Ik ha in moaie tiid hân by Kolkzicht en nim ôfskied fan in hiel gesellich team”, zegt Van Balsvoort over zijn tijd bij de familie Tigchelaar. Vooral het aansnijden van de bruidstaarten noemt de kelner als hoogtepunten. Ook de gemoedelijke sfeer bij de kerstdiners is hem bijgebleven. Het flamberen van de kersen was daarbij zijn specialiteit. “In bytsje show meitsje oan tafel, dat mocht ik graach dwaan.” Van Balsvoort is al ruim veertig jaar actief in de horeca. Net als iedereen begon hij onder aan de ladder. Nadat hij zich flink had opgewerkt was hij onder meer chef-partijen in het Amstel-hotel in Amsterdam, oberde hij in Krasnapolsky, Hilton en het Olympisch Stadion. Daarnaast was hij voor velen een bekend gezicht in cafés en restaurants in de omgeving van zijn woonplaats Surhuisterveen. De horecaklussen deed Van Balsvoort veelal naast zijn werk als ww-beambte op het GAK-kantoor in Leeuwarden. Op 58-jarige leeftijd ging hij met de vut en stortte zich volledig op de werkzaamheden bij bruiloften en partijen. Zijn gastheerbloed ging altijd harder stromen zodra de zaal vol liep met gasten. In de tijd die nu vrijkomt steekt Adje van Balsvoort alle energie in zijn grote hobby, de duivensport. Hoewel hij in één jaar drie keer winnaar werd, heeft hij niet de verwachting ooit nog kampioen te worden. “Dat rêd ik net mear, dan hie ik folle jonger begjinne moaten.” Komt er nog eens een kastelein in nood, dan is Adje niet te beroerd om de handen opnieuw uit de mouw (Dit artikel is gepubliceerd in De Feanster van 22 oktober 2002, Ad van Balsvoort is overleden op 7 september 2008)