Moderne ovens tornen niet aan vakmanschap De Korenaar

Kijkje achter de schermen bij de bakker

Na een grondige verbouwing wilden Willem en Carla Diertens van Echte Bakker De Korenaar hun clientèle wel eens laten zien hoe brood wordt gebakken. Daarom zetten ze onlangs de deuren van de bakkerij open voor het publiek. Met de open dag van de nieuwe bakkerij werd bovendien aandacht besteed aan het twintigjarig jubileum van het bakkerspaar.

Veel mensen halen dagelijks hun brood bij De Korenaar. Voordat de consument de verse producten in de winkel koopt, is er al uren gewerkt aan het brood en banket. Willem en Carla Diertens boden op woensdag 10 oktober de gelegenheid om een blik achter de schermen te werpen. Met een kop koffie en een stuk oranje koek erbij namen zo’n 150 mensen een kijkje in de vernieuwde bakkerij.

De bezoekers kregen uitleg over de werkwijze van de bakkers en konden het productieproces van begin tot einde te volgen. Zo was te zien hoe grondstoffen uit silo’s en grote zakken worden verwerkt tot puddingbroodjes en volkorenbrood in de toonbank. Van onder tot boven is het werkterrein van de brood- en banketbakkers veranderd.

“In ruim zeven maanden tijd is alles aangepast aan de eisen des tijds”, zegt Diertens, die met de ingreep tien tot vijftien jaar vooruit hoopt te kunnen. De gehele bakkerij is voorzien van een kunststof vloer, de wanden zijn opnieuw betegeld en er is een nieuw systeemplafond geplaatst. Deze zijn zo gemaakt dat alles gemakkelijk is te reinigen.

Ook qua ruimte is Diertens er nogal op vooruit gegaan. De banketbakkerij is nu gescheiden en er is een aparte afwasruimte. Het totale vloeroppervlak is met 125 vierkante meter vergroot tot bijna driehonderd. De verkoopruimte beslaat hiervan zo’n 55 vierkante meter. “Veel mensen verbazen zich erover hoe groot het hier achter is”, hoorden Willem en Carla Diertens tijdens de open dag.

In de vernieuwde werkruimten worden 25 verschillende gebaksoorten gemaakt, elf soorten koek en vele broden. Daarbij maken de werknemers van Diertens sinds kort gebruik van nieuwe ovens. Ook hebben de bakkers nu de beschikking over een remrijskast. Dit geavanceerde apparaat is zo nieuw dat slechts dertig van de 120 Friese bakkers erover beschikken.

De belangrijkste vooruitgang van deze machine is dat het rijsproces heel nauwkeurig is te regelen. “Door een compleet computergestuurd programma kunnen we daardoor ’s ochtends twee uur later beginnen”, aldus Diertens. “Het rijzen gebeurt terwijl wij nog liggen te slapen.” Dat betekent niet dat het vakmanschap van de bakker wordt overgenomen door de computer. “Alleen de besturing gaat automatisch”, legt Diertens uit. “De rest blijft handwerk.”

Tegelijk met de open dag werd het vierde lustrum van Willem en Carla Diertens gevierd. Het ondernemerspaar vestigde zich in 1981 aan de Gedempte Vaart. Na de overname van bakker Kuiper zwaait Willem Diertens de scepter in de bakkerij.

Zijn eega Carla neemt sindsdien de honneurs waar in de bakkerswinkel. In de beginjaren aan de Gedempte Vaart runde zij de winkel in haar eentje. Bakker Diertens kreeg hulp van één bakker. Vandaag de dag verdienen vier bakkers en acht verkoopsters hun brood bij de bakker.