Gasten voelen zich na kwart eeuw nog steeds thuis in Kolkzicht

Kennismaken met een hapje en een drankje, zo luidde in 1997 de uitnodiging voor de heropening van Kolkzicht. Inmiddels kennen vele vaste gasten de uitbaters van de brasserie wel. Een kwart eeuw na de start van de familie Tigchelaar in Surhuisterveen is het tijd voor een terugblik, en… voor een feestje.

Dit liket der op”, oordeelden de Tigchelaars toen ze 25 jaar geleden werden gewezen op het leegstaande cafe aan De Kolk. “Dit kin wol wat wurde.” De horecafamilie had destijds een bedrijf in Burgum, maar wilde wel uitbreiden. In het nieuwe bedrijf begon wijlen Siep Tigchelaar eenvoudigweg met het bakken van een uitsmijtertje en Johan Tigchelaar runde het café restaurant.

Echt storm liep het eerst niet door onbekendheid van de familie ‘yn ’t Fean’ maar dat veranderde snel toen er meer bekend personeel in dienst kwam. “Foaral by de jongerein wie Kolkzicht yn trek”, blikt Janet Kooy-Tigchelaar terug. Voor ze het in de gaten hadden waren ze hét uitgaanscentrum van het dorp. “It waard al mar drokker en ek de keuken frege mear aandacht.”

Van een kleine bar aan het parkoers van de profronde groeide de afterparty van de wielerronde uit tot een enorm muziekfestijn, vol trots kijken ze terug op de kroegentochten waaraan ze deelnamen, de Torenpleinfeesten en het dancefeest De Loodz in 2013. Ook de feestweek ter gelegenheid van het vijftienjarige jubileum ziet de familie als een mijlpaal.

Als dieptepunten worden het overlijden van grondleggers Siep (2010) en Tineke (2018) genoemd, en ook de recessie in 2008, het rookverbod, de beperkingen met jeugd en alcohol en de periode van sluiting vanwege corona hebben er flink ingehakt. Mede door laatstgenoemde is de bedrijfsvoering behoorlijk gewijzigd. “Wy rjochtsje ús no foaral op it restaurant”, legt Johan uit.

Onlangs heeft de verbouwing van de keuken het werkgenot van de koks Janet en haar broer Bertjan behoorlijk vergroot. “Wy hawwe no folle mear romte, it is oersichtliker en feiliger wurden”, aldus Janet die er aan toevoegt dat de menukaart tweemaal per jaar wijzigt. “Mar it klassyk byfstik bliuwt noch altyd it meast yn trek.”

Na de lunch zijn het vooral koffie en drankjes die onder meer Teun Kooy, Johan en Henriette Tigchelaar serveren waarna aan het begin van de avond het diner volgt. Persoonlijke aandacht en gezelligheid zijn de sterkste punten van Kolkzicht, zo durft de familie te stellen. “It fielt by ús fertroud, foar ús gasten is it hjir sa’n bytsje thúskommen.

Van veel gasten die hun bruiloft in het etablissement aan De Kolk hebben gevierd, gaan nu de kinderen ‘op stap’ in Kolkzicht. “Wy hawwe al in hiele generaasje meimakke”, lacht Teun terwijl hij met een gevuld dienblad richting het terras loopt. Het team van Kolkzicht wordt geassisteerd door vier vaste – en zo’n tien oproepkrachten.

Samen met medewerkers, familie en vrienden viert de familie het zilveren jubileum op donderdag 1 september door het uitbrengen van een toast. Om 20.00 uur verplaatst het feest zich naar buiten en wordt het voortgezet met coverband Boulevard en Dennie Christian. “De dei dernei steane wy wer mei deselde passy as de ôfrûne 25 jier foar jo klear yn it kafee restaurant.