Topsnelheid op Topweer

Even tussen de buien door heen en weer Opende, een peulenschil voor mij als echte fietser en nog geen vijf minuten na dit besluit ben ik dan ook al zo’n beetje bij Topweer. En daar… staat ineens alles stil. Een jongedame in een blauwe Volkswagen Polo blokkeert op de kruising mijn doorgang en in een fractie van een seconde bekijk ik de wereld vanuit een heel ander perspectief.

Fiets en auto samen op een kruising, dat gaat gewoon niet samen en dan is de tweewieler al gauw de pineut. Mijn fiets is zo’n beetje onder de auto geschoven en daar lig ik wat tussenin. “Hier is iets niet helemaal goed gegaan”, luidt mijn eerste nuchtere reactie als ik kijk naar de fikse schaafwond op mijn scheenbeen.

De bestuurster van het voertuig is hevig geschrokken en doet niet anders dan haar excuus maken. Wanneer we in de tuin bij aanwonenden ietwat op verhaal mogen komen en in heel goed overleg onze schade afhandelen, blijkt echter al snel dat we een akkevietje hadden op een gelijkwaardige kruising en dat ik voorrang had moeten verlenen.

Altijd heb ik gedacht dat ik als rechtdoor gaande fietser op de Provincialeweg voorrang had, maar nee: de jongedame vanaf Topweer – bij wie het huilen door de schrik inmiddels nader staat dan het lachen – mocht eerst. De eerste les die ik hier leer is dat ik deze kruising dus niet weer op mijn topsnelheid kan passeren.

Dat ik al de derde persoon ben die deze maand een akkevietje heeft op deze locatie geeft wel aan dat het een allerminst overzichtelijke kruising is. Een manshoge heg ontneemt het verkeer van zowel rechts als van links het uitzicht; op het moment dat je bemerkt dat er een weg van rechts is, dan staat het voertuig ook voor je neus.

We handelen de schade in goed overleg af, maar leren ook dat geen van ons de zaken hieromtrent goed voor elkaar heeft. Niemand heeft een schadeformulier of weet wat precies te doen. Samen komen we echter een heel eind en komen we er echter wel uit. Mijn fiets doet het vooreerst echter niet weer en mijn nieuwe rijwiel passeert Topweer vast niet weer op topsnelheid.

N.B. Inmiddels is de overzicht belemmerende heg behoorlijk gesnoeid, een nieuwe fiets is besteld.

Scroll naar boven