Sturtsje pantsje (331)

“Werom hawwe wy eins allegearre in sturtsje pantsje?” Heit heeft na zijn verhuizing z’n pannenverzameling aangepast aan de eisen voor inductie en legde onlangs weloverwogen deze vraag aan me voor. Iedere keukenuitzet bevat zo’n beetje standaard een steelpannetje, maar waarvoor is dat eigenlijk? Tja, dat kan ik me zo ook niet bedenken, maar m’n interesse is gewekt.

Dat de naam van het pannetje te maken heeft met de steel die er aan zit, is niet zo moeilijk te bedenken, maar waarom er niet gewoon handvatten aan zitten… Ik kan me nog herinneren dat we er thuis – en dat doen we nu nog – vooral eitjes in kookten en ook wel kleine hoeveelheden saus, zoals pindasaus in werden bereid. Maar dat kan toch ook in het pannetje met dezelfde grootte.

Ik ging op onderzoek uit (lees: tikte een zoekopdracht op internet) en kwam niet veel verder dan de praktische dingen die je ermee maakt zoals sausjes en eieren, maar dat had ik zelf ook al bedacht. We kunnen mem niet meer vragen wat voor voordeel in ‘sturtsje pantsje’ heeft boven een normaal pannetje.

De volgende ochtend heb ik mijn eitjes eens gekookt in een pannetje met hetzelfde formaat en handvatten en de producten van onze eigen kippetjes smaakten precies even goed als iedere andere ochtend. Ook het warme bekertje melk voorafgaand als laatste consumptie van een doordeweekse dag lijkt weinig anders te gaan dan in een ander pannetje.

Maar dan zie ik toch een klein verschil: bij het uitgieten van de melk is het steeltje toch wel even handig. Aha, zou dit dan de reden zijn waarom iedere uitzet een ‘sturtsje pantsje’ heeft? Nou, in dat geval hebben we toch op eenvoudige manier onze vraag beantwoord. Misschien had iedere huisvrouw ons dit antwoord ook wel kunnen geven. Mogelijk zijn er nog wel hele andere theorieën, want allen voor het uitgieten van een beetje melk is die uitvinding toch wel een beetje overdreven.

Scroll naar boven