De gasten in de kantine worden verwelkomd met een bakje koffie. Stiekem zitten ze te wachten op een glaasje bier: de kameraden Goffe, Frans, Theo, Jan Harmen en Janko lanceren op deze tweede paasdag hun eigen gebrouwde biersoort Wiisprater. Zo’n tachtig genodigden zijn in kantine de Praetkoer van de korfbalvereniging DTS in Surhuizum aanwezig om te luisteren naar het verhaal achter de uit vriendschap ontstane biersoort Wiisprater.
Tijdens een eerste bierbrouwavontuurtje van de vijf kameraden in 2016 gaat het bier steeds lekkerder smaken en beseffen de mannen dat ze goud in handen hebben. Enthousiast schaffen ze een eigen brouwketel aan en verfijnen ze de smaakjes. Familie en vrienden nemen de proefdrankjes dusdanig gretig af dat ze hun eigen Friese bierbrouwerij Bûsdoekoprichten.
Wiisprater is daarvan de biersoort dat het eerst op de markt komt; een wit blond biertje die wat voller is gemaakt met mout en hop. De meeste familie, vrienden en kennissen die voor de bierlancering aanwezig zijn in de kantine – waar de vriendschap van de brouwers in de jaren negentig een oorsprong heeft – hebben al eens iets geproefd van het speciale biertje.
De naam Bûsdoek vindt zijn oorsprong in het brouwproces, zo vertelt één van de brouwvrienden tijdens de lancering. Na uitleg over de geschiedenis en iets meer over de ingrediënten is het tijd om te proeven. Goffe, Frans, Theo, Jan Harmen en Janko nemen plaats achter de bar en schenken trots een glaasje Wiisprater: tsjoch!
“Het ziet er allemaal wel heel professioneel uit”, vindt één van de gasten die zich het bier ook prima laat smaken. De gasten maken kennis met eigen logo, lettertype en zelfs bierviltjes van de Friese brouwerij. Het bier is gebotteld en bijna duizend liter is in flesjes verkrijgbaar bij onder meer Brasserie Kolkzicht en Bijzonder & Genieten in Surhuisterveen en op nog acht locaties in Friesland.
“It is in gefaarlik bierke”, vindt een jongeman die na enkele teugjes uit de eerste ronde nog wel een glaasje wil. Fijnproever Theo blijf kritisch en heeft zich voorgenomen om de volgende sessie van duizend liter die op het programma staat nog ietwat te verfijnen. “It mei wol in bytsje minder bitter.”De verhalen in de kantine worden ondertussen steeds wijzer en sterker, het bier smaakt naar meer.